به گفته دکتر میثم شکری ساز منتورینگ به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که مربی برای ارتقاء عملکرد افراد در حوزه های مختلف از آن ها استفاده می کند. امروزه ارتقاء تخصص و مهارت در زمینه های حرفه ای مختلف می تواند نقش بسیار زیادی در میزان موفقیت افراد داشته باشد. از طرفی برای رسیدن رفع این نیاز حضور فردی متخصص و با تجربه از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. Mentoring می تواند بخش قابل توجهی از این نیازها را پاسخ دهد و به افراد کمک کند تا رشد کنند. Mentoring بخشی از Mentorship (منتورشیپ) است و می تواند تاثیر بسیار زیادی در کسب و کارهای مختلف داشته باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با هر آنچه نیاز است در رابطه با Mentoring بدانید، به طور کامل آشنا کنیم.
طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز منتور راهنما، استاد یا مربی حرفه ای در زمینه های تخصصی و روان شناسی است که باید بتواند شاگردان خود را در زمینه های مختلف راهنمایی کند. منتور نقش بسیار کلیدی در حوزه منتورینگ دارد و باید در زمینه شغلی خود فرد موفقی باشد. از طرفی منتور باید ذهن سالم و آرامی داشته باشد و بتواند میان زندگی شخصی و شغلی شاگردان خود تعادل برقرار کند. از مهم ترین ویژگی های منتور می توان به تجربه بالای او در زمینه فعالیتش اشاره داشت. از طرفی او باید بتواند افراد را متقاعد نماید تا مطابق با برنامه های او عمل کنند تا به نتیجه دلخواه دست پیدا کنند. از طرفی منتور باید بتواند برنامه ها و تکنیک های موفقیت را با توجه به شرایط افراد تغییر دهد.
اگر بخواهیم وظایف منتور را به طور دقیق مورد ارزیابی قرار دهیم باید بگوییم که منتور وظیفه دارد که:
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز شناخت انواع منتورینگ از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. شناخت انواع Mentoring به شما کمک می کند تا بتوانید حوزه فعالیت خود را به درستی بشناسید و منتور مناسب خود را انتخاب کنید. به طور کلی انواع Mentoring عبارتند از:
در این Mentoring مربی در یک زمینه خاص مشغول به فعالیت است و به طور کامل روی در حوزه مهارت دارد. بنابراین منتور به خوبی می تواند شاگردان خود را در زمینه فعالیت خود آموزش دهد و تمام مهارت های لازم را به آن ها بیاموزد.
از دیگر انواع منتورینگ می توان به Mentoring در یک صنعت مشخص اشاره داشت. در این روش منتور یک صنعت مشخص را می شناسد و می تواند آن را به شکل کلان و با یک دید کلی تر آموزش دهد.
این نوع Mentoring نیز همانطور که از نامش پیداست به طور مداوم در حال چک کردن مسیر پیش رو می باشد. معمولا نظارت توسط منتور در بازه زمانی مشخص انجام می شود.
از زبان دکتر میثم شکری ساز Mentoring درون سازمانی نیز به گونه ای می باشد که منتور باید دائما لایه های مختلف در یک سازمان را مورد ارزیابی قرار دهد. به طور کلی این نوع از Mentoring به یکپارچگی سازمان کمک کرده و نقش بسیار موثری در ارتقاء کیفیت عملکرد سازمانی دارد.
Mentoring موقعیت محور نیز از دیگر انواع منتورینگ است که موجب می شود تا منتور در فاصله زمانی کوتاه تجربیات و اطلاعات خود را در اختیار افراد قرار دهد. این ارتباط نتیجه فوق العاده کارآمد و مثبتی را به همراه دارد و در زمان فعالیت نیز می توان آن را مورد استفاده قرار داد.
از نظر دکتر میثم شکری ساز یکی از رایج ترین سوالاتی که در حوزه منتورشیپ پرسیده می شود این است که تفاوت کوچینگ و منتورینگ چیست؟
از شایع ترین اشتباهاتی که در زمینه دوره های آموزشی کسب و کار وجود دارد این است که بسیاری از افراد Mentoring و Coaching را به خوبی نمی شناسند. به همین دلیل افراد زیادی وجود دارند که تفاوت این دو حوزه را نمی دانند و آن ها را با یکدیگر اشتباه می گیرند. بهتر است بدانید که این دو حوزه هدفی یکسان را دنبال می کنند، اما روش دستیابی به هدف آن ها با یکدیگر متفاوت است. از مهم ترین تفاوت های میان این دو حوزه می توان به موارد زیر اشاره داشت.
این مطلب ادامه دارد…