به گفته دکتر میثم شکری ساز افسردگی فصلی (SAD) یکی از جدی ترین نوع افسردگی می باشد که بسیاری از افراد به آن اهمیتی نمی دهند. اکثر افراد بر این باورند که این افسردگی خود به خود برطرف می شود و نیازی به درمان آن نمی باشد. متاسفانه SAD نیز مانند دیگر انواع افسردگی ها نیاز به تشخیص و درمان به موقع دارد. عدم توجه به این نوع افسردگی می تواند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. بنابراین بهتر است علائم SAD را به خوبی بشناسید تا بتوانید به موقع برای درمان آن اقدام نمایید. متاسفانه بسیاری از افراد دچار این نوع از افسردگی هستند و خودشان متوجه آن نیستند. این موضوع می تواند منجر به اختلال در زندگی شخصی و اجتماعی آن ها شود. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با هر آنچه نیاز است در رابطه با SAD بدانید، به طور کامل آشنا کنیم.
طبق نظر دکتر میثم شکری ساز افسردگی فصلی یا SAD (Seasonal affective disorder) نوعی از افسردگی اساسی می باشد که معمولا با تغییر فصل بروز پیدا می کند. این افسردگی در ابتدای فصل بروز پیدا کرده و در انتهای فصل نیز برطرف می شود. معمولا افرادی که به این نوع از افسردگی مبتلا می گردند، دچار مشکلاتی نظیر بی خوابی و کمبود انرژی می شوند. این نوع از افسردگی ممکن است در فصل های مختلف بروز پیدا کند اما در فصل زمستان و پاییز بسیار شایع تر است. SAD در جوانان و نوجوانان بیشتر از سایر سنین رخ می دهد و برای درمان آن نیز بهتر است از روان شناس کمک گرفته شود.
SAD به دو نوع افسردگی فصل بهار– تابستان و افسردگی فصل زمستان– پاییز دسته بندی می شود. شاید برای شما این سوال ایجاد شود که این دو نوع افسردگی چه تفاوتی با یکدیگر دارند. بهتر است بدانید که برخی از علائم این نوع افسردگی ها با یکدیگر متفاوت است. به طور مثال در فصل زمستان معمولا علائمی مانند کمبود انرژی، نا امیدی، تحریک پذیری، اضافه وزن، اختلال در اشتها و خواب زیاد بروز پیدا می کنند. در صورتی که در تابستان و بهار علائمی مانند کاهش وزن، کاهش اشتها، بی خوابی، اضطراب شدید و افکار مخرب شایع تر هستند.
یکی از رایج ترین سوالاتی که در رابطه با SAD وجود دارد این است که افسردگی فصلی چقدر طول میکشد؟
از نگاه دکتر میثم شکری ساز این افسردگی همانطور که از نامش پیداست به صورت دوره ای اتفاق می افتد و معمولا به اندازه یک فصل به طول می انجامد. البته نکته بسیار مهمی در رابطه با مدت زمان افسردگی های فصلی وجود دارد که بهتر است از آن مطلع باشید. در صورتی که به موقع برای تشخیص و درمان SAD اقدام نشود، علائم و عوارض این افسردگی می تواند تا فصل های بعدی نیز ادامه پیدا کند. بنابراین بهتر است علائم آن را به خوبی بشناسید و به موقع برای درمان آن اقدام نمایید. شدت این افسردگی حداکثر سه ماه (یک فصل) است، اما در صورت بی توجهی می تواند عملکرد افراد را تا چندین ماه تحت تاثیر قرار دهد.
طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز برای درمان افسردگی فصلی در ابتدا نیاز است تا علائم و نشانه های این آن را به خوبی بشناسید. در صورتی که بتوانید علائم این افسردگی را تشخیص دهید، می توانید به موقع برای درمان آن اقدام نمایید. از مهم ترین نشانه های SAD می توان به موارد زیر اشاره داشت.
مهم ترین دلایل ایجاد افسردگی فصلی
بر باور دکتر میثم شکری ساز دلایل مختلفی وجود دارند که می توانند منجر به بروز افسردگی فصلی شوند. شناخت این دلایل به شما کمک می کند تا بتوانید از بروز این نوع افسردگی به میزان قابل توجهی پیشگیری نمایید. به طور کلی از اصلی ترین دلایلی که می توانند منجر به افسردگی های فصلی شوند، می توان به موارد زیر اشاره داشت.
شناخت دلایل و علائم افسردگی فصلی می تواند در پیشگیری و درمان به موقع این نوع افسردگی نقش بسیار موثری داشته باشد. بنابراین بهتر است با استفاده از روش های موثر در بهبود سطح زندگی از بروز این افسردگی جلوگیری نمایید. همچنین در صورت بروز علائم افسردگی های فصلی می توانید از راهکار های خانگی برای درمان آن کمک بگیرید. البته برای درمان سریع و اصولی این افسردگی بهتر است به روان شناس یا روان پزشک مراجعه نمایید. پزشک با توجه به شرایط شما از روش هایی مانند روان درمانی، نور درمانی، دارو درمانی و … استفاده می نماید. به طور کلی موثرترین راه های درمان SAD عبارتند از:
نور درمانی یکی از بهترین و موثرترین روش های درمان افسردگی فصلی است. برای این روش می توانید فتوتراپی انجام دهید و یا خودتان چند ساعت از روز را در مقابل نور خورشید بنشینید. این کار کمک می کند تا فضای باز و طبیعت در ذهن شما تداعی شده و هورمون سروتونین بیشتری در مغزتان ترشح شود. این موضوع نقش بسیار موثری در بهبود کیفیت خلق و خو دارد و می تواند به درمان افسردگی کمک کند.
این مطلب ادامه دارد…